Stedelijk Leersteuncentrum Antwerpen was een van de drie praktijkvoorbeelden tijdens ‘Elk verhaal telt: samen naar meer impact’, een studiedag voor de boeken- en letterensector, op 30 november 2023. Onze inclusiecoach Laura van Alphen en directeur Ellen Ferny werden geïnterviewd over hoe inclusieve praktijk in organisaties beoordelen, de kracht van samenwerken, gewoontes durven loslaten en je doelgroep leren kennen.

Laura en Ellen dromen ervan niet meer over inclusie te hoeven praten, dat het vanzelfsprekend geworden is. Hun tips voor de sector? “Er zijn nog maar weinig hoofdpersonages met een beperking, zodat kinderen met dat profiel zich niet vaak herkennen in een boek. Kun je daar niet iets aan doen?” En ook: “Probeer meer out of the box te denken: zet minder in op letters op papier en meer op beleving.”

Bekijk hieronder ook de video. Laura vertelt hierin hoe ze concreet te werk gaat bij inclusietrajecten in scholen. Ze geeft ook nog extra tips aan bedrijven of organisaties om zelf toegankelijker te zijn voor diverse groepen of individuen die ze nu moeilijk bereiken.

Het volledige verslag van de dag en de filmpjes van de andere praktijkvoorbeelden kan je lezen op de website van Elk verhaal telt.